Ik hoef geen kennis om een mening te hebben!

Hoe vaak heb ik niet gesprekken met mensen die een mening hebben over iets wat ze niet hebben bestudeerd. Het is hopeloos frustrerend als je praat over zaken die jij wel hebt bestudeerd. Hoe vaak heb je het niet meegemaakt dat iemand tegen je begint te praten over jouw vakgebied met uitspraken die laten zien dat deze persoon er de ballen verstand van heeft? Het lijkt erop dat dit op school geleerd wordt aan onze kinderen. Iedereen mag een mening hebben. Het resultaat is dat degene die wel gestudeerd hebben in conversaties de ander moeten bestempelen als een raaskallende idioot of het onderwerp wijselijk moet veranderen. Gevolg van het laatste is dat kennis niet meer gedeeld wordt. Men vindt zijn of haar eigen onwetendheid wel best. Dit heeft een enorme verarming van onze cultuur tot gevolg.

Of we nu praten over de Islam, complot theorieën of het escalerende conflict tussen het westen en de multipolaire landen Rusland, China en Iran, overal zie je het probleem terug komen. De onwetendheid en de onwil om gedegen kennis op te nemen geven de elite achter de politici de kans hun agenda door te drukken. De media laat de bevolking hierin enorm in de steek en de politici gebruiken de situatie om hun ‘eigen waarheid’ te scheppen.  En intussen is de bevolking met elkaar in discussie met slecht of niet onderbouwde argumenten en onderbuikgevoelens. Ik denk dat het de taak is van de mensen die weten de mensen die niet weten te onderrichten. Maar in een sfeer waarin mijn onwetendheid net zo waardevol is als jouw kennis, is dit transport van kennis vrijwel onmogelijk gemaakt.

Mijn onwetendheid is net zo goed als jouw kennis - Burgerlijke Ongehoorzaamheid
Geen wet tegen liegende media - Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Het verkondigen van halve waarheden en leugens is ook niet strafbaar. ik heb me altijd mateloos geërgerd dat in reclames het wordt toegestaan om te liegen. Dit heeft zo goed gewerkt dat het nu ook wordt toegepast in het NOS journaal en alle kranten en televisie kanalen. Liegen mag. Politici liegen alles aan elkaar. Alle verkiezings-beloften worden gebroken en iedere keer wordt vlak voor de verkiezingen wat geld terug ‘gegeven’ wat de staat eerder had afgepikt om de mensen wat milder te maken en te laten blijven geloven in de politiek. Als je het van een afstandje bekijkt moet je wel denken dat de gemiddelde intelligentie van de mens mogelijk het laagste dieptepunt heeft bereikt van de menselijke geschiedenis. Natuurlijk kan ik dit niet staven want misschien was de mens altijd wel zo dom…

Een voorbeeldje van onze gedeelde amnesie is het verhaal wat nu de pers haalt. Ouderen zouden de gelegenheid moeten hebben eerder uit het leven te stappen. Hoeveel jaar zijn er geen artsen veroordeeld voor het helpen van mensen die vanwege hun lijden eerder uit het leven willen stappen. Van de hulp die deze artsen gaven kan ik duidelijk de menselijkheid herkennen, die met het risico hun naam en inkomen kwijt te raken deze mensen hielpen. Maar wat er nu gebeurd is heel iets anders.

‘Kabinet: ouderen met ‘voltooid leven’ mogen kiezen om te sterven’

De zorgverzekeringen zijn geprivatiseerd waardoor de prijzen van zorg en medicijnen steeds duurder zijn geworden ipv goedkoper. De ouderen zijn zo gekort dat ze maar een luier per dag krijgen en dus vaak uren tot de hele dag in hun eigen stront moeten zitten.  Er niet genoeg personeel is om ze bij te staan waardoor met grote regelmaat ouderen in acute nood niet geholpen worden. Het leven is er slechter op geworden voor de oudjes, en ze voelen zich niet meer welkom. Het is niet moeilijk in zo’n klimaat ouderen te overtuigen dat ze misschien maar eerder uit het leven moeten stappen. Ze zijn immers een last op onze begroting… Van een endlösung gesproken…

Maar waar is het geheugen van de mensen? Hoe zijn we in deze crisis verzeild geraakt en wie was daarvoor verantwoordelijk? De banken en politiek werkten samen, zagen 9 crises niet aankomen. Niemand is voor de rechter gedaagd laat staan veroordeeld en de zwakkeren in de samenleving zijn de klos.

Pil voor de ouderen of voor de politici - Burgerlijke Ongehoorzaamheid
Alles wat de media beweert kan je 180 omdraaien - Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Zo ook over de situatie in de Oekraïne en in Syrië. Rusland heeft landjepik gedaan, Rusland steunt de ‘rebellen’ in Oost Oekraïne, Rusland heeft MH17 neergehaald, Rusland pleegt oorlogsmisdaden in Syrië, Rusland wil niet meewerken aan een oplossing. Dit zijn een paar van de koppen uit onze media. En alles is een leugen.

Hoe het psychologisch werkt is dat als het eenmaal met grote koppen en door mensen met politiek aanzien is gezegd, meet veel fanfare en poeha, dit de geest binnendringt en deze niet meer verlaat. Dit is de propaganda psychologie. Dus mensen hebben een mening gebaseerd op deze desinformatie en spelen de leugenaars in de politiek en het bedrijfsleven in de kaart. Want alles is precies omgedraaid! De VS heeft 5 miljard besteed aan het destabiliseren van een democratie in Oekraïne die pro Russisch was. De VS organiseert terroristen huurlingenlegers om soevereine landen te vernietigen. De Krim was van oudsher van Rusland en de 96% Russen die er wonen hebben in een referendum besloten bij Rusland te willen horen. Het bewijs dat MH17 is neergehaald door Rusland vertoont zulke grote gaten dat je het gewoon niet serieus kan nemen. En de ‘Witte Helmen’ in Syrië blijken gewoon door het westen gesponsorde terroristen te zijn, die vals verslag maken van de zogenaamde oorlogsmisdaden van Rusland.

Maar hoe kan je nu een gesprek aangaan met iemand die alles weet van de propaganda van de media en politiek?

Machteld Zee toont aan: de wegkijkcultuur bestaat écht

‘Ik heb het al zo vaak gehoord aan lang gedekte tafels en borrel-sta-tafels: ‘je kan niet zomaar beweren dat dat waar is’, terwijl mijn gesprekspartner zelf geen studie naar het onderwerp had gedaan, niet door mij persoonlijk werd betrokken in het onderwerp en het vaak ook niet kon schelen of het waar was of niet.’
 
En wat je eenmaal ziet, kun je niet ont-zien

Vijandig tegenover de waarheid

Onze eigen slappe houding (ook ik denk vaak dat het wel mee zal vallen) tegenover onze vrijheden, individuele rechten, en de geruisloze opzet achter islamisering is een gewetenszaak en hoort thuis in de keten van oorzaken (van ‘in your face terreur’ tot islam conformerend gedrag) die onze wereld zo veranderd heeft. Dat maakt Zee overtuigend duidelijk. Wij zijn de conditio sine qua non, een Latijnse uitdrukking die ik in mijn eerste jaar Rechten leerde (ook in Leiden, ook van Cliteur!). Ook wij zijn de voorwaarde zonder welke de islamisering niet zou zijn ingetreden.
 
Ja, ik ga er hier gewoon keihard van uit dat die islamisering waar is, dat ik die zie, zelf én uit Zee’s onderzoek mag afleiden. Terwijl ik dit schrijf denk ik aan die mensen die altijd met hun vingers aanhalingstekens in de lucht maken bij het woord ‘waarheid’. Tegen hun zeg ik ook ‘no’. De waarheid-totdat-het-onomstotelijk-vast-staat-volgens-iedereen brigade staat gewoon vijandig tegenover waarheid, omdat de waarheid ze niet dient. Ik heb het al zo vaak gehoord aan lang gedekte tafels en borrel-sta-tafels: ‘je kan niet zomaar beweren dat dat waar is’, terwijl mijn gesprekspartner zelf geen studie naar het onderwerp had gedaan, niet door mij persoonlijk werd betrokken in het onderwerp en het vaak ook niet kon schelen of het waar was of niet. De veel voorkomende reflex: ‘houd je mond’, is wat ertoe heeft geleid dat we niets meer aan kunnen en dat -wanneer we er echt niet meer aan ontkomen iets te zien- het net voelt alsof we recht tegen de zon in kijken. Het boek en proefschrift van Machteld Zee is blijkbaar zo’n zon.
 
My ignorance is as good as your knowledge - Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Originele artikel;

Machteld Zee toont aan: de wegkijkcultuur bestaat écht

En wat je eenmaal ziet, kun je niet ont-zien

Wat je eenmaal ziet, kun je niet meer ontzien. En soms kijkt de waarheid je zo grommend aan, dat er ook iets moet gebeuren. Bijvoorbeeld nadat je het dagboek van je vrouw vindt die haar seksuele escapades in de cockpit beschrijft, of wanneer een ruzie tussen je collega’s in het ziekenhuis de zorg voor patiënten in gevaar brengt, en dat dat aan de kaak gesteld moet worden. Iets willen ontzien, is zoiets als een opblaasbadje na gebruik weer terug in de verpakking willen proppen, een pasgeboren kind de baarmoeder weer in willen duwen. Het kan niet want het is in your face. En zien zet aan tot actie, omdat het brein nou eenmaal voor een voldongen feit staat.

Andersom kon het gebeuren dat indianen in Zuid-Amerika eind vijftiende eeuw de schepen van Columbus niet zagen aankomen, en -eenmaal aan land- dus compleet verrast werden. Ze hadden gewoon domweg nog nooit in hun leven een schip gezien, dus zagen ze het niet. Een ongemakkelijke waarheid wordt ook vaak uit de horizon weggeknipt. Te confronterend, lifechanging, te groot, te moeilijk. Want wat komt er na de ontdekking dat je vrouw in de cockpit rotzooit, na het moment dat je met je koffers op straat staat, nadat je collega’s je met de nek aankijken omdat je iets hebt gemeld? Of zoals wijlen David Foster Wallace (1962-2008) eens zei:The truth will set you free — but not until it’s had it’s way with you.

Wegkijkcultuur bestaat echt

In Nederland en heel Europa gaat het nu een beetje zo: The lie will keep you safe — but not until it’s had it’s way with others. Om dat eerste te laten lukken, moeten de oren en ogen van anderen ook dicht. Die ‘others’ van de maand zijn dit keer wetenschapper Machteld Zee en de journalist die het waagde haar woorden op te schrijven. Ook de Leidse universiteit die haar bevindingen met een doctorstitel bekroonde werd door het slijk gehaald. Maar eigenlijk is iedereen die het waagt iets te zien in de sterke, heldere analyse van Zee – die gewoon schepen aan de horizon beschrijft, nuttige ongelovigen bij de kraag vat, en ons voor beiden waarschuwt –  de oorzaak van de ellende die verder ontkend wordt.

Heel veel mensen laten liever hun overspelige man of vrouw hun gang gaan (don’t ask, don’t tell), terwijl ze toch echt maar één leven hebben, denk ik dan, en ook als anderen lijden onder bijvoorbeeld onrecht op de werkvloer, dan kijken ze weg. ‘We kunnen niet allemaal in ons eentje de wereld redden immers’, denken ze. Maar de -voor mij- onthullende, idiote reacties op Zee’s boek Heilige identiteiten: op weg naar een shariastaat?zijn meer dan alleen een vorm van actief wegkijken, of een poging te ontzien, ze zijn een verdediging van die cultuur van wegkijken. Dat is ook gelijk de grootste triomf -als dat woord gepast is hier- van haar boek, dat het als tamme muizen in een laboratorium zijn gelijk bewijst: dat die wegkijkcultuur dus echt is, en daarmee terecht een belangrijk onderdeel van het onderzoek was.

Just say no

Na het boek van Machteld Zee gelezen te hebben wil ik ook een ferme ‘no’ uitspreken, zoals zij in het gewraakte interview zei: ‘just say no’. Tegen islamisering maar -vooral- ook tegen de mensen die hun plezierige uitzicht op een leven vol illusies niet willen laten bederven en dus anderen -die dat plezierige leven daadwerkelijk willen verdedigen- uit onmacht zwart maken. Zolang ze zelf maar genietend, blissfully ignorant, ten onder kunnen gaan. Logisch gezien begrijp ik het wel, het zwart maken van Zee’s onderzoek is een instinctieve reactie. Immers, Zee stelt niet alleen de feiten vast (de shariapraktijk, de geldstromen uit Saoedi-Arabië, de religieuze boodschap van wereldheerschappij), ze koppelt er verantwoordelijkheid aan. En hoe!

Dat kan ze doen omdat ze de mens in haar onderzoek niet loskoppelt van zijn motieven, als een willoos werktuig van de natuur beschouwt, of als een hulpeloos slachtoffer van een onwillekeurig lot, maar zoals hij feitelijk is: een bewustzijnsdier, met een geweten bovendien. Ze herintroduceert als academica de handelende mens weer in de keten der gebeurtenissen, in plaats van de realiteit met wollige wetenschap om te vormen naar iets geruststellends (zoals in de wetenschap te veel gebeurt). Het geeft te denken dat het oordeelsvermogen (wat zeggen de feiten nu eigenlijk echt?) via de wetenschap -mondjesmaat- weer moet opbloeien. Daarbuiten is het namelijk verdwenen.

Vijandig tegenover de waarheid

Onze eigen slappe houding (ook ik denk vaak dat het wel mee zal vallen) tegenover onze vrijheden, individuele rechten, en de geruisloze opzet achter islamisering is een gewetenszaak en hoort thuis in de keten van oorzaken (van ‘in your face terreur’ tot islam conformerend gedrag) die onze wereld zo veranderd heeft. Dat maakt Zee overtuigend duidelijk. Wij zijn de conditio sine qua non, een Latijnse uitdrukking die ik in mijn eerste jaar Rechten leerde (ook in Leiden, ook van Cliteur!). Ook wij zijn de voorwaarde zonder welke de islamisering niet zou zijn ingetreden.

Ja, ik ga er hier gewoon keihard van uit dat die islamisering waar is, dat ik die zie, zelf én uit Zee’s onderzoek mag afleiden. Terwijl ik dit schrijf denk ik aan die mensen die altijd met hun vingers aanhalingstekens in de lucht maken bij het woord ‘waarheid’. Tegen hun zeg ik ook ‘no’. De waarheid-totdat-het-onomstotelijk-vast-staat-volgens-iedereen brigade staat gewoon vijandig tegenover waarheid, omdat de waarheid ze niet dient. Ik heb het al zo vaak gehoord aan lang gedekte tafels en borrel-sta-tafels: ‘je kan niet zomaar beweren dat dat waar is’, terwijl mijn gesprekspartner zelf geen studie naar het onderwerp had gedaan, niet door mij persoonlijk werd betrokken in het onderwerp en het vaak ook niet kon schelen of het waar was of niet. De veel voorkomende reflex: ‘houd je mond’, is wat ertoe heeft geleid dat we niets meer aan kunnen en dat -wanneer we er echt niet meer aan ontkomen iets te zien- het net voelt alsof we recht tegen de zon in kijken. Het boek en proefschrift van Machteld Zee is blijkbaar zo’n zon.

Eye opener

Los van dit alles is het ook zo ontzettend saai om te zien, de wollige wegkijk-brigade, de debat-veinzers, de broodtrommel-afpakkers, zeker voor de ‘others’ lijkt me. Ik hoop op meer soevereine denkers als Machteld Zee, al dan niet feministen die onafhankelijk durven zijn. Zoals in dit dialoogje dat ze had met een Britse professor die het allemaal niet zo somber inziet met de sharia in Engeland. De professor: ‘ik denk dat het wat gecompliceerder ligt dan dat’. Machteld: ‘Het is interessant dat u dat zegt, Ik denk namelijk dat de realiteit veel minder complex is dan u denkt’. Als dat geen eye-opener is.

De priesters en politici - De Maffia van de ziel - Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Het blijft de taak van degene die weten om hun kennis te delen. Daarom ontstaan er zoveel websites met informatie over de misstanden en misvattingen. Ik klaag de staat en de media aan tot het in gevaar brengen van het land en haar bevolking door het verspreiden van leugens over de situatie in Oekraïne en Syrië.

Artikel 100
Met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:

1 – hij die, in geval van een oorlog waarin Nederland niet betrokken is, opzettelijk enige handeling verricht waardoor het gevaar ontstaat dat de staat in een oorlog wordt betrokken, of enig van regeringswege gegeven en bekendgemaakt bijzonder voorschrift tot handhaving van het niet deelnemen aan de oorlog opzettelijk overtreedt;
2 – hij die, in tijd van oorlog, enig voorschrift van regeringswege in het belang van de veiligheid van de staat gegeven en bekendgemaakt, opzettelijk overtreedt.

ShanTVision Webdesign - SEO - Video
Contact

Steun Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Laat mij je website maken en je SEO doen!
Contact